MÅLA PÅ TAPET

Det går att måla på nästan alla ytor inomhus, inklusive tapeten. Att måla på tapet är inte svårt och kan göra stor skillnad för ett rums utseende! För bästa resultat är det viktigt att du är noggrann när du utför underarbetet. Genom att välja en passande färg till väggen och göra ett bra förarbete på tapeten, har du alla möjligheter att lyckas riktigt bra med målningen! Kom ihåg att följa den torktid som står på de färgburkar du använder, så säkerställer du att färgen har hunnit torka ordentligt innan du målar väggen på nytt.

SÅ FÖRBEREDER DU DIG FÖR ATT MÅLA EN TAPET

När du ska måla på tapet behöver du: kniv, målartvätt, golvskyddspapper, akrylfog, spackel, tapetgrund och väggfärg. De tillbehör du kan tänkas behöva är: fogspruta, täckplast om du har möbler, slippapper för spackel, spackelspadar, pensel, tejprulle, roller med handtag, ett tråg och eventuellt ett skaft. En viktig del av förarbetet är att täcka in golv, fönsterbrädor och liknande i golvskyddspapper. För detta jobb behöver du plast, tejp och en kniv. Eluttag, dörr- och fönsterkarmar och andra ytor som du inte vill måla bör du täcka med maskeringstejp. För att underlätta arbetet och skydda dina möbler, kan du med fördel flytta möblerna till rummets mitt och täcka dem med plast.

Välj rätt färg till väggen

Ett litet färgprov ofta ser helt annorlunda ut än när samma färg målas på en större yta som exempelvis en vägg. Därför bör du införskaffa ett antal provburkar med olika kulörer så att du kan måla en liten del av väggen med respektive färg och utvärdera resultatet. Färgprov som är lite åt det smutsigare hållet får ofta en starkare färg när väggen målas med motsvarande färg. Genom att måla väggen med en roller når du snabbt ett resultat som ser bra ut. Glöm dock inte att också införskaffa en pensel som du kan använda till mindre detaljer, som till exempel de små ytorna kring dörrar och eluttag, där rollern inte riktigt kommer åt.

Nästan alla tapeter kan målas

Det går att måla på i princip alla tapeter. Det finns olika typer av tapeter, bland annat papperstapeter, non woven-tapeter och våtrumstapeter. På non woven-tapeter är edet enkelt att måla. Om du vill måla på en tapet som inte är blank eller som har en plastyta måste du börja med att riva bort den. Den har oftast två sidor; en framsida och en baksida. Börja först att pilla uppe i hörnet på tapeten och riv bort hela ytskiktet.

När du har rivit bort det kan du måla på baksidan. Strukturvinyltapet, textilväv och papperstapet ska målas en gång med grundfärg och senare två gånger med väggfärg. Vinyltapet ska tvättas med målartvätt och sedan målas två gånger. Om du inte har vinyltapet, vilket de allra flesta inte har, kan du måla på tapeten som den är. Eventuellt löst sittande tapet ska dock rivas bort innan du påbörjar arbetet.

INSPEKTION AV TAPETEN I DESS NUVARANDE SKICK

Börja med att inspektera tapeten så att den sitter bra och inte har fettfläckar. Om tapeten har fettfläckar använder du målartvätt för att ta bort dessa. Säkerställ sedan så att tapeten sitter bra och är limmad överallt. Ett sätt på vilket du kan kontrollera att tapeten sitter bra på väggen är att applicera rikligt med vatten på tapeten med en svamp eller vattenspruta. Om vattnet får tapeten att svälla, kommer den också att svälla av vattenburen färg. Om tapeten inte sitter riktigt bra, kan du upprepade gånger blöta den med varmt vatten för att göra det enklare för dig att avlägsna den. Genom att täcka över golvet med plast undviker du att vattnet rinner ner på golvet.

Kontrollera också så att det inte sitter alldeles för många lager tapet på väggen, annars riskerar tapeten att släppa. Om tapetens skarvar har tappat sitt fäste, kan du limma dessa med tapetklister för att se till så att skarvarna är fästa mot väggen. Om väggen är tapetserad med många lager tapet eller om du är osäker på huruvida tapeten sitter bra eller inte, kan du behöva använda en tapetgrund som limmar fast tapeten. Genom att grunda tapeten får du ett bra underlag att måla på och minskar också risken för att bubblor på tapeten uppstår.

Ta bort eventuella ojämnheter i tapeten

Det är viktigt att göra ett bra förarbete och att tapeten är ren. I sovrum kan det lätt uppstå fettfläckar där sängen har stått. Om så är fallet tvättar man bort dem med målartvätt och likaså i köket om tapeten har skadats av matos. Det kan också finnas håligheter i väggen efter till exempel tavlor och dessa måste i sådana fall fyllas upp med akrylfog. För detta jobb behöver du fog och en spruta. Om större skador har uppstått i tapeten behöver du spackel, en spackelspade och slippapper för att jämna ut ojämnheter i tapeten. Borsta bort eventuellt damm från tapeten med en borste.

MÅLNING AV VÄGGEN

Nu är det dags att börja måla! Grundmåla först de delar av tapeten som du har spacklat med täckfärg. Därefter börjar du att måla tapetens överkant med en sparpensel och därefter dess nederkant samt i tapetens kanter och på listerna. När det är dags att måla tapetens större ytor, använder du en roller och ett tråg med färg i. Rulla färg på rullen, börja i mitten av tapeten och arbeta dig sedan utåt mot kanterna. Låt sedan färgen torka en timme eller två innan du börjar stryka på nästa lager färg.

När du har målat tapeten en andra gång och färgen har torkat är du färdig med målningen! Om du har använt maskeringstejp kring lister, eluttag och andra detaljer, bör du ta bort denna så fort du har målat klart. Om du väntar med att göra detta tills färgen har torkat, riskerar du att även avlägsna färg från den målade ytan när du tar bort tejpen.

Sammanfattning

1. Riv bort eventuellt löst sittande tapet

2. Måla väggen med tapetgrund

3. Spackla och slipa bort ojämnheter

4. Borsta bort damm med en borste

5. Grundmåla de partier du har spacklat med täckfärg

6. Slutmåla väggen med täckfärg

Du hittar fler bra tips i vår målarguide