VÄLJA FÄRG TILL INTERIÖR

Att måla ett rum är ett av de allra enklaste jobben som du själv kan utföra i hemmet, och också ett av de mest givande sådana. Oavsett om du just har flyttat till ett nytt hem eller helt enkelt vill förändra utseendet i ett rum, kan du genom att måla ett rum sätta din egen prägel på rummet. Den yta som du har tänkt måla kommer att kräva en specifik färg. Vi kommer här att guida dig igenom vilken typ av färg du ska använda när du målar väggar och tak, samt vad du bör tänka på när du väljer färg..

MÅLA TAK OCH VÄGGAR MED EMULSIONSFÄRG

Den mest lämpliga färgen att måla väggar och tak med är emulsionsfärg, eftersom den är vattenbaserad och finns i många olika färger. Emulsionsfärg behöver vanligtvis målas i två lager och appliceras direkt på väggar som tidigare har blivit målade. Om väggen inte är målad sedan tidigare, bör du först spackla avlägsna löst sittande tapet och därefter spackla i håligheter och skarvar. När du har gjort det kan du måla direkt på tapeten. När du målar med en ljusare färg på mörkare väggar, kan du använda en grundfärg eller måla ett extra lager för att säkerställa att färgen återges på rätt sätt.

Emulsionsfärg finns i två huvudsakliga utföranden: matt och blank. Det finns också andra som ligger någonstans mellan dessa, som till exempel äggskal. Här nedan beskriver vi skillnaderna mellan dessa två vanligaste utföranden av emulsionsfärg som du kan hitta i din färgbutik.

Matt emulsionsfärg

Matt färg har ett platt, icke-reflekterande utseende som fungerar bra när du vill dölja en ojämn yta.

Blank emulsionsfärg

Blank färg ger ett skinande, reflekterande utseende som går att rengöra. Detta är användbart i de delar av ditt hem där väggarna lätt kan bli lite smutsiga, som till exempel i hallen, i trappan och i barnens sovrum.

VAD DU BÖR TÄNKA PÅ VID VAL AV FÄRG

Oavsett om du är äventyrlig och redo att måla väggarna i en vågad färg eller föredrar ett mer nedtonat utseende med neutrala färger, bör du börja ditt projekt med att hitta det bästa färgschemat för just ditt hem och livsstil. Det finns en hel del som du bör tänka på när du skapar ditt färgschema, för att slutresultatet ska bli det allra bästa. Du ska dock inte låta dig avskräckas av detta faktum, utan genom att beväpna dig med några handfasta tips och råd kommer du väldigt långt. Du bör heller inte vara rädd för att misslyckas, eftersom det värsta som kan hända är att du helt enkelt får göra om arbetet. Här nedanför går vi igenom vad du bör tänka på när du välja mellan olika färgar och hur du på bästa sätt planerar färgschemat i ett rum.

Vilka färger påverkar dig?

Vilka färger fångar din uppmärksamhet när du handlar, väljer ut kläder från din garderob eller bläddrar genom tidningar? När du har upptäckt en trend kan du bygga ett färgschema från dessa färger och hitta lämpliga accentfärger som passar in i detta.

Aktiva och passiva färger

Olika färger anses vara antingen aktiva, passiva eller neutrala och framkallar olika känslor hos oss människor. Aktiva färger som till exempel gult och rött får ofta ett rum att vakna till liv, vilket gör att de passar bra i exempelvis kontor och kök. Passiva färgger såsom blått, grönt och lila skapar istället en lugnande miljö som lämpar sig väl för sovrum. Neutrala färger som brunt, beige, grått, vitt och svart är varken lugnande eller energiskapande. De passar därför bra för att föra samman rum och skapa en naturlig färgpalett som härmar de nyanser som förekommer i naturen. De kan också användas till att tona ner andra färger.

Se bortom färgen

Kom ihåg att rummets färgschema inkluderar så mycket mer än färgen på väggarna. Viktiga föremål i rummet såsom möbler, tavlor och liknande bör därför ge understöd till det färgschema som du har valt. Andra delar av inredningen kan komma in i ett senare skede, efter att grunden redan har lagts.

FÄRGSCHEMAN

När du har valt ut en primär färg för väggarna i rummet, kan du använda ett färghjul för att skapa ett färgschema för ditt rum. Ett enkelt sätt att komma igång är att välja olika nyanser av den valda färgen, vilket ger ett monokromatiskt färgschema. Eller så kan du välja att kombinera din färg med en motsatt färg på färghjulet, vilket ger ett komplementärt färgschema. Om du har valt en primär färg, kan du ta in ytterligare två andra primärfärger för att skapa en så kallad triad. Alla tre primärfärger är då lika långt ifrån varandra.

Ett enkelt sätt att beskriva färg på är nyans. De tre primära nyanserna rött, gult och blått förstärks av de tre sekundära nyanserna grönt, orange och lila. Dessa sex nyanser kan i sin tur blandas för att skapa ett oändligt antal så kallade tertiära nyanser. En nyans eller skugga av en färg kallas för ton. Det är vanligt förkommande att man dekorerar med färger inom samma tonomfång.

Eftersom färger som ser helt annorlunda ut kan ha samma ton, är detta långt ifrån tråkigt och tillåter dig att vara äventyrlig. Som med alla färgregler gäller det dock att man kommer ihåg att för mycket av någonting kan ge ett dåligt resultat. Om tonen i rummet är alltför lik, kan den sammantagna effekten antingen bli väldigt tung eller helt intetsägande.

TA RUMMEN I BEAKTANDE

Alla rum har sina specifika egenskaper som det inte går att bortse ifrån. Det kan till exempel vara rummets storlek, eller att det har trägolv eller träpanel. Istället för att motarbeta dessa egenskaper, bör du istället fundera på hur du kan förbättra dem med hjälp av färg. Passiva färger har en tendens att avta visuellt, vilket får mindre utrymmen att verka större än vad de egentligen är. Aktiva färger kan få ett stort rum att verka varmare och mer intimt. Genom att använda färg i taket kan du öka få takhöjden att verka högre. Färg kan också få olika detaljer i rummet att verkligen stå ut.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide