Träfasad med fågelholk

Välj färg till huset

När du väljer färg till huset är det viktigt att fasadfärgen inte bryter av för mycket mot omgivningen. Andra aspekter att ta hänsyn till vid val av färg är husets ålder, form och stil. Genom att välja fasadfärg med omsorg ger du huset en färg som du kan njuta av i många år framöver!

Butikens färgprover ger inte en rättvis bild av hur färgen kommer att uppfattas på din fasad. Fasadens färg kommer nämligen att upplevas som klarare och starkare än i butiken. En orsak till detta är att det naturliga ljuset utomhus är är mycket starkare än butiksbelysningen. Hur fasadfärgen upplevs beror också på hur den påverkas av den omgivande naturen. Innan du börjar måla huset kan det därför vara bra att köpa några provburkar att testmåla med. Eftersom fasaden alltid blir ljusare och mer intensiv än färgprovet, bör du välja en smutsigare och mörkare färg.

Tänk på att det i vissa områden kan det finnas regler kring vilka färgskalor fasaderna får målas i. Om du har tänkt måla fasaden i en extrem färg bör du för säkerhets skull först kontakta din kommuns stadsarkitektkontor. Du bör måla fasaden i en färg som harmoniserar med övriga fasader i husets omgivning. I Sverige drar naturens färger åt det gula hållet och därför gör sig hus som omges av natur ofta bra i mörkrött, gult eller grönt. Röda, gula och vita hus är vanliga i vårt land och det beror på att gröna och blå pigment hade ett högt pris förr i tiden. Därför är blå och gröna hus än idag lite mer ovanliga.

Vitt

En vit färg framhäver husets form och får det att stå ut från sin omgivning. Att välja en vit fasadfärg är dock svårare än man kanske tror. Ett färgprov med en väldigt vit färg riskerar att ge en onormalt kritvit husfasad som kan uppfattas som självlysande och sticka i ögonen. Om du gärna vill måla fasaden i en vit färg bör du istället välja en vit färg som är lite åt det varmare hållet och har något gula och grå toner. Färgen kommer ändå att upplevas som vit på fasaden men får en helt annan mjukhet och en mer sober ton. Om färgen är lite grå men inte gulaktig kan den vita färgen komma att upplevas som blåaktig.

Grått

För att få en neutralt grå färg bör det färgprov du väljer ha en varm grå ton, som drar åt det gula hållet. Om du istället föredrar varmgrått bör du istället titta på en kulör som är ännu varmare och nästan rör sig åt det beige hållet. Ett grått färgprov som saknar en tydlig dragning mot en annan färg kommer att uppfattas som blåaktig. Detta gäller i synnerhet mellanmörka grå kulörer.

Svart

Svart är en färg som ofta gör sig bra i samspel med den samtida arkitekturen. Det är en färg som under 2000-talet har blivit väldigt populär men det är långt ifrån säkert att det är en kolsvart färg som du verkligen är ute efter. Ofta har de fasader som vi uppfattar som svarta snarare en mörkbrun eller mörkgrå färg när man tittar närmare på dem.

Rött

Rött är en klassisk svensk fasadfärg. För att få en färg som liknar den traditionella faluröda färgen bör du välja en kulör som drar lite åt gult. Det kommer att ge en klassiskt röd fasad som samspelar med omgivningen. Istället för den numera så vanliga vita accentfärgen, som utgör en stark kontrast till den röda färgen, kan du med fördel måla fönster och knutar i antingen gult, grått eller gråblått.

Rosa

Då en hel fasad målad i en färg alltid blir mer intensiv och stark än på ett litet färgprov, bör du inte välja en ljusrosa färg. Dessa har en tendens att bli skarpa på fasader och du bör därför istället välja en mörkare och mer dämpad nyans som har en dragning mot gult. Då undviker du också att den rosa kulören drar åt det blå hållet.

Grönt

Om du vill ha en grön färg som inte sticker ut för mycket, bör du välja en nyans som inte är särskilt stark. Att välj en dämpad kulör som tydligt drar mot gult är ett säkert val. Om färgprovet inte har tillräckligt mycket gult i sig kan fasaden få en ton som upplevs som blågrön.

Blått

Om du är ute efter en blå färg till fasaden, bör du kika närmare på färgprov som har en grå färg och drar svagt åt blått. Det kommer att resultera i en blågrå fasad som ändå är tydligt blå och kommer att smälta in bättre än om den målats med en riktigt blå färg. Om du hellre vill ha en verkligt blågrå fasad bör du istället välja ett färgprov med en neutralgrå färg.

Gult

När du väljer en gul fasadfärg är det viktigt att den drar mot rött. Om den gula färgen inte har tillräckligt mycket rött i sig kan den annars upplevas som grönaktig. Den bör också vara lite smutsig och mörk, då klargula nyanser ofta blir mer intensiva på fasaden än på färgprovet. En gul färg med klara nyanser riskerar att bli skarp och nästan självlysande på fasaden, särskilt i dagsljus. Till en gul fasad passar gulbrunt, mörkgrönt, rödbrunt och grått bra till dörrar, fönster och andra detaljer.

Beige

vår målarguide

Beige

En fasad som målas i beige kan se olika ut beroende på ljus, omgivning och detaljernas färg. Den beiga färgen kan se anspråkslös ut på färgprovet men gör sig betydligt bättre på fasaden. Beigefärgade nyanser drar alltid mot antingen brunt, rosa, grått eller gult.

Brunt

Brunt gör sig ofta bra i skogsmiljöer och skapar något av en fritidshuskänsla. För att ge fasaden en stilig brun färg bör du välja ett mörkare färgprov, vilket ger en distinkt brun färg på fasaden. Ett färgprov som är mer åt det brungula hållet kommer att ge ett resultat som går för mycket åt det gult. Om färgprovet är rödbrunt kommer det istället att resultera i en röd fasadfärg.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide

Stäng meny