Flera färgade penslar

Skapa effekter med färg

Du behöver inta hålla dig till de vanliga penslarna när du målar väggar inomhus. Varför inte tänka lite kreativt och försöka skapa en effekt med färg istället? Du kommer säkert att förvånas över hur bra resultatet blir.

De flesta färgeffekter lämpar sig bäst för större områden, medan vissa andra är bättre lämpade för mindre områden såsom möbler och trädetaljer. Du kan skapa de flesta färgeffekterna genom att använda en färgad glasyr ovanpå en basbeläggning som är ljusare eller bryter av mot glasyren. Du skapar själva effekterna medan glasyren fortfarande är våt och du kan göra detta med hjälp av verktyg och material som inte kostar skjortan. Är du redo att skapa fantastiska effekter? Nu kör vi!

Oljefärg och lösningsmedelsbaserade färger avger skadliga ångor. Se därför till att rummet är väl ventilerat när du applicerar din färg, och även under tiden den torkar. Innan du börjar arbeta på en vägg eller en möbel, gör du bäst i att öva på din måleriteknik och experimentera med färg på en bräda. När du sedan är redo att börja måla, bör du tänka på att ta ett steg tillbaka mellan varven för att säkerställa att det ser ut som du har tänkt dig.

Bestäm dig i förväg för storleken på det område som du vill täcka i ett svep. Försök att välja en slutpunkt där det finns ett naturligt slut, till exempel hörnet på väggen eller golvlisten. Det är också viktigt att du rengör och jämnar ut ytan innan du börjar måla på den. Så börja med att ta bort allt löst material på ytan. Tvätta sedan bort smuts, skräp och fett. Sandpappra sedan ytan för att göra den jämn och fin. På så vis försäkrar du dig om att färgen kommer fästa och få en bra finish. Tänk också på att applicera tätningsmedel och grundfärg om så krävs, och ta dig tid att täcka över möbler och fönster för att skydda dessa från färgstänk.

Baslager och glasyr

Oavsett vilken färgeffekt du har tänkt skapa, måste du först applicera en jämn baslack på ytan. Matt färg är inte lämplig att använda eftersom den är för porös och gör det svårt att flytta glasyren. Se till att baslacken torkar helt innan du fortsätter. Det finns många färdigblandade vattenbaserade glasyrer och effektfärger som du kan välja bland, eller så kan du bland till din egna färgade glasyr. Kom ihåg att skriva ner vad du använder, om du skulle behöva blanda till mer glasyr. Du kan utgå från grundreceptet på 1 del emulsion och 3 delar vatten. Även om denna blandning är enkel, torkar den nästan omedelbart vilket inte ger dig särskilt mycket tid att jobba med. Bland helt enkelt din valda färg med klar glasyr, gärna en särskilt utformad sådan som förlänger torktiden och ger dig mer tid att jobba med din färgeffekt.

Målarfärgstillverkarna fortsätter att ta fram nya och inspirerande produkter som ger dig många möjligheter att sätta färg på ditt hus och förvandla dina möbler.

Färg med metallisk effekt

Metallisk färg är perfekt för prydnadssaker, detaljer och element. Du kan också hitta metallicfärg som är speciellt framtagen för trä och väggar. Det krävs lite extra noggrannhet för att få till en bra finish med metallicfärg på ett större område, eftersom penslar och rollers tenderar att lämna märken. Måla en liten remsa i kanterna på väggen och fyll sedan i denna med en roller med kort lugg i vertikala drag, och se till att jobba snabbt. Det kan underlätta om du först över på en bräda eller liknande tills du är bekväm med din teknik.

Färg och glasyr med pärlfinish

Denna lyxiga färg gör sig riktigt bra på trädetaljer eller när den appliceras med hjälp av schabloner. Som med metallicfärg, tenderar penselränder att bli synliga. Var därför noga med att hålla alla dina penseldrag i en riktning. Håll utkik efter transparent pärlglasyr. Om du använder denna som täckfärg, kommer den ge din färg ett mjukt skimmer. Du kan också använda den tillsammans med en schablon för att skapa transparenta, skimrande former och mönster.

Svarta tavlan-effekt

Ett område med svarta tavlan-färg på en vägg ger dig en praktisk yta som du kan skriva eller rita på med krita. Och du kan enkelt torka rent ytan med en fuktig eller torr trasa. Denna effekt lämpar sig väl i köket, där du kan använda den till inköpslistor eller meddelanden, samt på kontoret.

Glitterglasyr

För bästa effekt bör du applicera din glitterglasyr med hjälp av schabloner eller frimärken, eller måla den på former som du har märkt ut.

Det finns ett stort urval av färdiga schabloner att välja bland, som hjälper dig att skapa en unik design, eller så kan du skapa dina egna. Se till att välja rätt färg för den yta som du ska måla på. Du kan måla med schabloner i flera steg, genom att jobba på en liten yta i taget. Se bara till att inte använda för mycket färg, eller att flytta schablonen. Ta bort schablonen försiktigt när färgen har torkat, och se till att torka bort eventuell överflödig färg innan du fortsätter med nästa sektion.

Ränder är ett utmärkt sätt att ge ditt hem en modern känsla på. Men innan du börjar måla, bör du skapa en enklare ritning för att planerar rändernas bredd och färgkombinationer. Rutat papper är lämpligt att använda sig av när man jobba med skalor. När det är dags att måla, börjar du med att måla väggen med basfärgen. När färgen har torkat helt, använder du ett måttband för att dela upp området i olika sektioner. Rita sedan upp linjerna på väggen med hjälp av penna och linjal. Använd ett vattenpass för att se till så att alla dina linjer är raka. Lägg maskeringstejp runt dina ränder och pressa den hårt mot väggen. Därefter målar du ränderna med din sekundära färg och lägger sedan på ännu ett lager färg om så behövs. När din sekundära färg har torkat helt, avlägsnar du försiktigt maskeringstejpen.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide

Stäng meny