Ekdörr med järnhandtag

Måla och lacka en dörr

Om en gammal dörr har blivit målad och ommålad flera gånger eller om lacken har börjat flagna eller blåsor har uppstått, kommer du bara att göra det hela värre genom att lägga på ännu ett lager färg. Genom att avlägsna den gamla färgen kan du få en sliten dörr att se ut som ny. Du kan därefter måla den eller om den är gjord av trä av hög kvalitet, ta fram dess naturliga värme genom att lackera den eller måla och lackera den.

Innan du påbörjar arbetet, bör du läsa instruktionerna som tillhör strippern noggrannt och vidta alla försiktighetsåtgärder som rekommenderas för den produkt du ska använda. Om du har möjlighet att göra så, kan du ta loss dörren från dess gångjärn och arbeta med den i ett garage eller verkstad. Detta är extra lämpligt om du har små barn eller husdjur i hemmet.

Steg 1

Applicera strippern med hjälp av en gammal målarpensel men se till att använda skyddshandskar och skyddsglasögon. Arbeta in strippern vid lister och hörn, pensla på frikostigt över släta platta områden, och låt den verka den tid som rekommenderas enligt anvisningarna. Strippern kommer att börja verka på färgen och få ytan att börja brista och bubbla.

Steg 2

Använd en skrapa med platt blad för att försöka skrapa bort färgen från en provyta. Om färgen är flera lager tjock, kan du behöva använda ytterligare stripper och låta det verka lite längre. När strippern har gjort sitt jobb, kan du skrapa bort färgen tills dörren är trären.

Steg 3

Använd en färgskrapa för att skrapa bort eventuell färg från listerna. Dra skrapan mot dig för att avlägsna färg från sprickorna. Fortsätt tills du har fått bort all färg.

Steg 4

Neutralisera ytan med antingen vatten eller lacknafta. Vilket du ska använda beror på den produkt du använder, så se till att kontrollera detta med instruktionerna på burken. Arbeta in detta på ytan med en trasa eller pensel för att avlägsna alla spår av strippningslösningen innan du slipar och efterbehandlar dörren.

Vid köp av värmepistol medföljer ofta flera olika munstycken till värmepistolen. Använd ett som sprider värme över store områden, alternativt så kan du använda värmepistolen utan munstycke. Munstycken ökar risken att du bränner trä och bör därför bara användas när du jobbar bredvid ett område som du inte vill skada. Använd alltid skyddsglasögon och skyddshandskar när du använder en värmepistol eller hanterar strippningslösningar och kontrollera aldrig om varmluftspistolen är varm genom att placera handen framför munstycket.

Steg 1

Börja med att avlägsna färg från de platta områdena. Se till att du använder skyddsglasögon och skyddshandskar och rikta värmen mot ett mindre område med färg. Rör sakta värmepistolen fram och tillbaka. Använd en skrapa med platt blad för att avlägsna färgen i takt med att den mjuknar.

Steg 2

Börja med att avlägsna färg från listerna med hjälp av en färgskrapa. Se till att hålla värmepistolen i rörelse, annars kommer du att bränna träet. Dra färgskrapan mot dig och jobba försiktigt på ett område i taget.

En dörr vars färg nyligen har avlägsnats kommer vanligtvis att blotta sprickor i träet och annat som tidigare har varit gömt. Om du ska måla eller lacka en dörr, är det därför en bra idé att välja en filler som matchar den färg du har tänkt använda. Anledningen till detta är att en träfiller inte absorberar färg och lack på samma sätt som naturligt trä gör.

Steg 1

Använd en dammfiltermask och sandpappra de platta områdena med ett medelgrovt sandpapper. Linda papperet runt en träbit eller använd en slipkloss och jobba i fiberriktningen. Var noga med att inte avrunda några skarpa hörn eller lister. Om du så önskar kan du använda en liten handhållen elektrisk slipmaskin, men vara väldigt noga med att inte skada listerna. Gå över området en andra gång med ett fint sandpapper.

Steg 2

Vik sandpappret till en lämplig form och börja jobba på listerna. Du kan linda pappret runt en träpinne för att få till en bra form på det. Var noggrann med att inte skada listerna när du jobbar vid hörn och kanter. Du kan också använda en fin stålull istället för sandpapper (förutom på naturlig ek, eftersom stålullen då kommer att rispa den).

Steg 3

När du ska sandpappra vid hörn och i ihåligheter, kan du behöva vika sandpappret och använda den vikta kanten för att nå ända in i fogen.

När du har avlägsnat den gamla färgen samt sandpapprat dörren, är den redo att målas. Ta loss dörren från gångjärnen så blir det enklare att måla den. Om du ska måla dörrens bägge sidor i olika färger, är det en god idé att måla kanten mot gångjärnen i den färg som syns när dörren stängs och den motsatta kanten i den färg som syns när dörren öppnas. Börja med de platta panelerna och de lister som omger dessa. Börja därefter att sandpappra mitt på dörren och längs med kanterna. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Avsluta med att måla de tre kanter på dörren som kommer att synas när den sitter fast i gångjärnen.

Så här målar och lackar du en dörr

Börja med att borsta dörren och avlägsna allt damm med en putstrasa. Applicera sedan färgen med en målarpensel och börja med panelerna. Försök att måla längs med fibrerna och avlägsna överflödig färg från kanterna innan färgen torkar. Du kommer att behöva jobba snabbt och fördela färgen jämnt, utan att den överlappar. Medan färgen fortfarande är fuktig, gnuggar du dörren med en luddfri trasa för att jämna ut färgen och avlägsna eventuell överflödig färg.

Använd en ren pensel av hög kvalitet när du applicerar lacken. Se till att du på förhand har läst instruktionerna på burken. Låt det första lagret torka ordentligt innan du lätt sandpapprar dörren med ett fint sandpapper. Torka sedan dörren innan du lägger på ett andra lager lack och eventuellt också ett tredje lager.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide

Stäng meny