Husfasad med fönster av trä

Måla fönsterkarmar av trä

Fönster kan ge ett rum en dramatisk effekt, både från utsidan och från insidan. Du kan välja att ha allt från gammaldags fönster i målade träramar till stora fönster av glas som släpper igenom mycket naturligt ljus och allt däremellan. Den del av fönstret som kan öppnas kallas fönsterbåge och innefattar en monterad ram som antingen glider vertikalt eller har gångjärn på en av kanterna. Vertikalt skjutbara fönster brukar kallas för skjutfönster, medan den andra typen kallar fönster med bågar. Även om det finns massor med olika stilar att välja bland, tillhör de flesta fönster någon av dessa två kategorier. När du monterar nya fönster bör du välja de fönster som passar den stil som ditt hus har.

Genom att måla fönsterkarmarna kan du få ett gammalt och slitet fönster att se ut som nytt . Det är inte heller svårt att måla fönsterkarmar, utan det är faktiskt någonting som vem som helst klarar av. Här nedan berättar vi hur du går tillväga för att måla fönsterkarmar som är gjorda av trä. Genom att följa dessa tips och råd har du alla förutsättningar för att lyckas med detta.

Det första du måste göra är att förbereda ramen noggrant innan du börjar måla. Det innebär att du måste avlägsna gammal färg och fylla i eventuella hål i träet. Fönster byggs med hjälp av längder av trä som går i olika riktningar. För att få en jämn och fin finish utan märken från penseldrag, måste du måla dem på ett sätt som tar hänsyn till träets fibrer. Det lönar sig dessutom att tänka några steg framåt om du målar dina fönster med oljebaserade färger, eftersom de kan ta lite längre tid än förväntat att torka. Ett alternativ är att använda vattenbaserad färg, som torkar snabbare och avger mycket mindre lukt och ångor.

Förberedelser: håll fönstret på plats

Det kan vara svårt att måla ett fönster efter att du har tagit bort den hasp som håller det öppna fönstret på plats. Du kan dock tillverka en tillfälig fönsterhasp genom att använda en bit ståltråd. Klipp ståltråden till önskad längd och böj dess ändar till en liten ögla som bara är tillräckligt stor för att du ska kunna köra en spik genom öglan. Fäst sedan den ena änden i karmen och den andra i fönsterramen med hjälp av små spikar.

Steg 1

Ta bort fönsterspärrarna och haspen från dörrkarmen innan du börjar. Om du kommer att montera ett nytt fönster efter att du har målat ramen, kan du fylla de gamla fästhållen med träfiller och därefter sandpappra dem.

Steg 2

Tillverka en tillfällig hasp för att hålla fönstret på plats medan du målar det. Hur du kan gå tillväga för att skapa en temporär hasp, kan du läsa om ett par stycken upp.

Steg 3

Preparera ytan genom att sandpappra den gamla färgen med ett medelgrovt sandpapper.

Steg 4

Borsta bort eventuellt damm och skräp. Var särskilt uppmärksamm på damm och skräp vid kanterna.

Steg 5

Om du inte är riktigt stadig på handen, bör du använda ett färgskydd eller skära till lite maskeringstejp att fästa omkring kanterna på varje glasruta. Fäst tejpen 2 mm in från ramen så kommer färgen bara att överlappa på glaset. På så vis håller du vattnet borta.

För att få en slitstark yta, måste du använda en grundfärg och en täckfärg. Och för att hålla vattnet borta bör du dessutom överlappa färgen på glaset med ungefär 2 mm. För bästa resultat börjar du med att måla akterspeglarna med hjälp av en pensel som skär in mot glaset. Därefter målar du de övre och nedre tvärskenorna och sedan fönsterposterna och sidostyckena. Måla först kanterna, därefter ramen och slutligen karmen. Om du behöver stänga fönstret innan det har hunnit torka ordentligt, kan du gnugga in lite talk längs fönsterramen för att hindra den från att fastna.

Tänk på att hålla fönstret rakt

Om du är osäker på huruvida du kan måla i en rak linje eller inte, bör du använda färgskydd eller maskeringstejp för att skydda glaset. Fäst maskeringstejpen 2 mm från kanten av glaset och ta bort den innan färgen har hunnit torka, annars kan nämligen färgen följa med när du avlägsnar tejpen. Du kan också använda en maskeringspenna, som lämnar ett vaxlager på glaset. Detta kan du sedan ta bort med en fönsterskrapa när färgen har torkat, tillsammans med eventuell överflödig färg.

Steg 1

Använd en kombinerad primer och grundfärg för att måla ramen. Det kommer att göra jobbet enklare om du använder en använder en pensel som skär in mot glaset.

Steg 2

Så fort det första lagret färg har torkat, kan du applicera täckfärg på samma sätt. Kom ihåg att kontrollera att det inte rinner någon färg, särskilt vid kanter och hörn.

Steg 3

Måla fönsterkarmen allra sist. Ta bort maskeringstejpen när färgen precis har blivit klibbfri. När färgen är helt torr, tar du också bort den tillfälliga haspen.

När det gäller skjutfönster, är det bäst att börja med att måla den nedre skenen på den övre fönsterbågen. För att ta fram den, skjuter du upp den nedre fönsterbågen och skjuter ner den övre fönsterbågen.

Steg 1

Måla de vertikala delarna av den övre fönsterbågen så gott du kan. När färgen är beröringstorr, skjuter du upp den övre fönsterbågen på nytt och skjuter ner den nedre, men lämnar en liten öppning såväl upptill som nedtill.

Steg 2

Avsluta med att måla den övre fönsterbågen och måla sedan också den nedre fönsterbågen, inklusive undersidan av tvärbalken samt ramen och fönsterbrädan. Vänta tills färgen har torkat innan du börjar måla fönsterlöparna.

Steg 3

Applicera ett tunt lager färg på de inre löparna och på den övre delen av de yttre löparna. Försök dock att inte få färg på några sladdar. Det är en bra idé att dra sladdarna ur vägen innan du börjar måla. Kontrollera noga så att fönsterbågarna fungerar som de ska innan färgen har torkat.

Du hittar fler bra tips i vår målarguide

Stäng meny