Gör det själv guide

Här har vi samlat artiklar och information som hjälper dig

med att komma igång och snygga till i hemmet – för dig som vill göra det själv!

Målarguide

Om en gammal dörr har blivit målad och ommålad flera gånger eller om lacken har börjat flagna eller blåsor har uppstått, kommer du bara att göra det hela värre genom att lägga på ännu ett lager färg.

Även om en stengrund har ett charmigt rustikt utseende, måste den målas för att skapa en barriär som skyddar mot fuktskador.  Genom att måla den förhöjer du dessutom byggnadens utseende.

Att avlägsna gammal färg kan vara ett mödosamt jobb, men det är också en viktig förutsättning för att uppnå bästa möjliga resultat när du sedan lägger på ny färg.

Du behöver inta hålla dig till de vanliga penslarna när du målar väggar inomhus. Varför inte tänka lite kreativt och försöka skapa en effekt med färg istället? Du kommer säkert att förvånas över hur bra resultatet blir.

Fönster kan ge ett rum en dramatisk effekt, både från utsidan och från insidan. Du kan välja att ha allt från gammaldags fönster i målade träramar till stora fönster av glas som släpper igenom mycket naturligt ljus och allt däremellan.

Att måla ett rum är ett av de allra enklaste jobben som du själv kan utföra i hemmet, och också ett av de mest givande sådana. Oavsett om du just har flyttat till ett nytt hem eller helt enkelt vill förändra utseendet i ett rum, kan du genom att måla ett rum sätta din egen prägel på rummet.

Grundfärgen, även kallad primer, är det första skiktet av färg som används på den yta som ska målas, innan ett eller flera lager av slutfärg stryks på denna. Att grundmåla en yta innan du slutmålar den är ett viktigt steg i målningsarbetet

När du väljer färg till huset är det viktigt att fasadfärgen inte bryter av för mycket mot omgivningen. Andra aspekter att ta hänsyn till vid val av färg är husets ålder, form och stil. Genom att välja fasadfärg med omsorg ger du huset en färg som du kan njuta av i många år framöver!

Idag kan man måla på nästan alla föremål och ytor. Järn och smide är inget undantag och att måla på metallföremål blir allt mer populärt. Smide är också en del av vårt gemensamma kulturarv och bör därför hanteras med stor hänsyn.

Det går att måla på nästan alla ytor inomhus, inklusive tapeten. Att måla på tapet är inte svårt och kan göra stor skillnad för ett rums utseende! För bästa resultat är det viktigt att du är noggrann när du utför underarbetet.

Med en snygg tapet kan du snabbt och enkelt ge ditt rum ett helt nytt utseende. Det behöver inte vara särskilt svårt att tapetsera men för ett riktigt bra resultat är det viktigt att tapetseringen utförs på rätt sätt. 

Innan du sätter igång med målningen bör du försäkra dig om att vädret kommer att vara bra. Du bör måla i uppehållsväder men inte i direkt solljus, eftersom det då finns en risk att färg en bara torkar på ytan.

Stäng meny